Skip to main content

– De som sitter hjemme er de ekte heltene

NRK Super-serien «Bli med heim» følger norske barn og familiesituasjonen deres. I årets sesong får vi bli med hjem til veteran Morten Angvik-Kristiansen og familien.

Pappa Morten er ofte på jobb for Forsvaret i utlandet. Denne gangen får vi følge situasjonen fra døtrenes perspektiv idet pappa gjør seg klar for å reise ut på jobb i Israel.

Det blir savn og tårer, men også mye stolthet og latter. -Jeg må først få skryte av produksjonsledelsen til NRK Super og programledelsen til konseptet «Bli med heim». De var bare helt supre. Fantastiske mennesker, sier Morten Angvik-Kristiansen.

Se hele episoden her:

Det hele startet med at han fikk en forespørsel fra Forsvarets Personell- og Vernepliktsenter (FPVS) og Seksjonen for Internasjonale Operasjoner (SIO), hvor de lurte på om familien var villige til å stille opp i programmet. -Forsvaret ønsket fokus på en forsvarsfamilie og hvilke utfordringer en familie går gjennom ved en deployering til internasjonale operasjoner. Dette faller naturlig inn under veteranarbeid og folkeopplysning, så jeg var snar ved å si ja, sier Morten.

Programmet er laget fra datteren Anna Elisifs synspunkt. – Det var en kjempefin opplevelse for oss alle sammen. Vi fikk et flott utgangspunkt gjennom at dem som kom hjem til oss var meget profesjonelle og inkluderende. Så det ble veldig enkelt å være seg selv, sier Morten.

Han innrømmer at det er en annen dimensjon når man får en mikrofon satt på kroppen og et kamera stukket opp i ansiktet. -Vi ble fortalt på en flott måte at vi ikke skulle fokusere på dem, men gjøre som vi alltid gjør. Og slik ble det nå uten store innsatsen. Vi koste oss og jeg føler at denne opplevelsen brakte oss ennå litt nærmere hverandre enn før.

Viktig å stille opp

– Vi ønsket å stille opp fordi det føltes viktig å vise allmenheten hvilke utfordringer vi som forsvarsansatte står overfor når vi reiser ut i internasjonale operasjoner. Dette med savn og fare. Dette med at de der hjemme også står midt i stormen og at det ikke bare er oss som reiser ut. For etter mitt syn er det dem som sitter igjen hjemme som er de virkelige heltene i familien. De får alt servert på et sølvfat i negativ forstand. Nå må kona skifte dekk, klippe gresset, male hus, pusse opp, være hjemme med syke barn og være en bauta for våre barn når det gjør vondt at pappa eller mamma er borte. Om familien ikke er forberedt på hva som kommer og har et åpent forhold til internasjonale operasjoner vil dette kunne få et dårlig utfall. Det viser også statistikken med tanke på skilsmisse og selvmord blant forsvarsansatte. Den viser klare tegn på at vi ikke helt klarer overgangene og konsekvensene med å reise bort over en lengre tid, sier Morten.

Det er viktig å snakke om alt. Selv barn kan trekke egne konklusjoner som ikke er heldige å gå å brygge på.

Morten Angvik-Kristiansen

Han mener det er viktig å ikke overbeskytte familien rundt hvilke konsekvenser det kan ha at han reiser ut. – Det er viktig å snakke om alt, da selv barn kan trekke egne konklusjoner som nødvendigvis ikke er helt heldige å brygge på. En familie er sårbar i en situasjon som dette. Dette blir for meg en viktig sak med tanke på veteranarbeidet og videre rekruttering til internasjonal tjeneste. For vi må ikke komme dit at det er de samme som til stadighet reiser ut. Vi må rekruttere nye oppegående unge folk, som er villig til å dele sin kunnskap med omverden. Vi er en ressurs på den internasjonale arenaen og vi bringer alltid med oss lærdom hjem. Det vokser vi på, sier han.

Morten Angvik-Kristiansen er leder i NVIO Trøndelag.


Scroll Up